Ulken
Originalet 

Ulken
The Jumper

Ulken
Monster Truck

Teamet
Vi som gör det

Bilder

Shopen

Leksaker

Adresser

Länkar
Våra kompisar

Gästbok
Skriv nå't kul!


Startsidan               


ULKEN! 
Originalet

  

Världens vildaste Volvo Valp. Bakmonterad Ford 460, Unimog portalaxlar, spiralfjädring, 44” traktordäck! 

Valpen köptes hösten -87 inför den stundande 16 års dagen, drygt ett halvår framåt. Den byggdes om från kapellbil till att få en enkelt löstagbar pickup-hytt, styrningen modifierades och lite annan renovering för att sedan tjänstgöra som A-traktor under tre roliga sommarmånader -88. Men efter att sett monster race premiären på Elmia samma år var inget sig likt. Nu skulle det byggas om! Tanken var från början att bygga en brutal skogsbil som kanske skulle gå att köra Monster Race med. Specialbyggen och motorsporten Monster Race fanns ännu inte. Bilen skulle byggas med 2,3 liters Ford V6a, original växellådor, Unimog portalaxlar, spiralfjädring och traktordäck. Under hösten lyckades jag köpa portalaxlarna från en Unimog 411 av en gubbe i Frövi. Massvis med telefonsamtal, flera besök och 6000:- senare hade jag rätt axlar hemma och började glatt demontera valpen. Hur tusan jag skulle få ihop Unimogens kardanrör med valpens kardaner är sånt man tror ordnar sig när man är 16 år. Jag kapade, svetsade och slipade hela vintern men som många andra byggen spårade även det här ur. 

 

För att få inspiration var jag och tittade på Monster Racet på High Chaparall -89 där en av de deltagande jeep-åkarna efter att ha blivit frånåkt av Bubalus LS 7:a och Puttes lustgasmatade LT 1:a, bestämde att: -Nu ska det faan i en bigblock! Ett uttalande som jag tog fasta på. Ford 460 motor köptes, preppad C6 automat och begagnad V-drive från USA. Hos Thomas Terräng köptes GMC 6x6 fördelningslåda och Sugga kardaner.

 

 
Våren -91 var det så dags för första provstart! Lördag eftermiddag ägnades åt att förbereda prov körningen men pga. diverse strul, som fel i startmotorn, felkopplade elfläktar, så dröjde det till kvällen innan det var dags. Motorn startades upp samtidigt som Carola sjöng ”Fångad av en stormvind” på TV. Provkörningen förrättades sedan mellan halv tio och halv elva, på Aggerudskolans skolgård, mitt i villakvarteret, samma kväll som Carola vinner schlager-EM. Populärt bland grannarna!

 

Första provturen var utan bromsar och på transorthjul. Några dagar senare, nu på dagen, kunde jag pröva med stora hjul och broms, som visserligen inte gjorde någon större nytta.

 

Att bilens korta tävlings karriär var över redan samma år, det är en annan historia……